Wanita tersenyum terus ke arah kamera

Merapi Dan Menjaga

CARA UNTUK MERAPIKAN RAMBUT ANDA
 • 1

  Selepas membasuh rambut anda, kebanyakan orang menggosok rambut mereka hingga kering untuk mengeluarkan lebihan air, atau membalut bahagian atas kepala mereka dengan tuala. Ini bukan amalan terbaik. Sebaliknya, tepuk rambut anda yang basah dengan lembut menggunakan tuala dan balut kepala anda dengan longgar dan biarkan begitu selama beberapa minit untuk mengeluarkan lebihan air. 

 • 2

  Sapu perapi tanpa bilas atau serum ringan untuk memastikan rambut anda mengekalkan kelembapan selepas dibasuh. Ini juga akan membantu anda meleraikan kekusutan rambut dengan lebih mudah, terutamanya jika ia panjang.

 • 3

  Sikat rambut yang basah menggunakan sikat bergigi lebar untuk meleraikan kekusutan. Mulakan menyikat rambut anda dari hujung dan bergerak ke atas. Dengan cara ini anda akan dapat menangani simpulan anda dengan lebih mudah, dan akan mengelakkan daripada menjadikan rambut anda lebih kusut.

 • 4

  Semasa menggayakan rambut anda, pastikan anda menggunakan serum perlindungan haba sebelum menggunakan alat pengering rambut, pelurus atau alat pengeriting rambut. Ini akan membantu mengekalkan kelembapan dan pada masa yang sama memberikan gaya yang anda inginkan.

 • 5

  Jangan ikat rambut anda semasa ia basah, kerana rambut basah sangat rapuh dan mudah putus. Jika anda tidak boleh lepaskan rambut anda, ikat longgar dengan gegelang kenyal yang tidak akan menarik rambut anda atau tutup dengan skarf. Jika anda mengikut petua ini, anda akan dapat menguruskan rambut anda dan menjadikannya kelihatan glamor, sama seperti personaliti anda!