Skip to content
Dua orang rakan berdiri bersama, tersenyum dari jauh.

KETAHUI CARA UNTUK MEMBERUS RAMBUT ANDA

JENIS BERUS MANAKAH YANG PALING SESUAI?

 


Anda mungkin sedang bersiap sedia untuk keluar malam atau menghadiri sebuah mesyuarat perniagaan yang penting. Anda sedang mengeringkan rambut menggunakan alat pengering untuk mendapatkan struktur tebal, tetapi ia kembali seperti asal! Biasa dengar? Anda mungkin tidak memberikan perhatian secukupnya kepada jenis berus rambut yang anda gunakan. Ya! Berus rambut saja boleh mencantikkan gaya rambut atau sebaliknya. Kami akan membantu anda menentukan berus rambut mana yang sesuai dengan jenis rambut anda dan untuk gaya yang anda mahu capai!

Terdapat pelbagai jenis berus yang direka untuk mengurus pelbagai jenis rambut yang berbeza. Ini termasuk berus rambut terma bulat dan rata, berus pengayuh, berus wayar, berus bujur, berus yang membentuk, dan berus rambut berkusyen. Memahami yang mana paling sesuai untuk jenis rambut anda boleh memberikan hasil yang anda ingini semasa anda menggayakannya. Berikut ialah beberapa berus asas yang biasa digunakan.

 • 1

  Berus Pengayuh:

  Berus pengayuh mempunyai bulu kejur yang dilekatkan pada kusyen lembut dan sesuai untuk mengurut kulit kepala anda, meleraikan kekusutan, dan melembutkan rambut lurus semula jadi. Berus pengayuh sesuai untuk meniup kering atau meluruskan rambut.

 • 2

  Berus Berlubang:

  Berus berlubang mempunyai bulu kejur pada satu sisi dengan lubang antara setiap set bulu kejur. Berus berlubang tersedia dalam semua bentuk dan saiz. Berus ini paling banyak digunakan untuk membuatkan rambut kelihatan tebal dari akar dengan menambah arah dan pergerakan semasa meniup kering.

 • 3

  Berus Bulat:

  Berus bulat ialah berus penggayaan rambut yang paling popular kerana ia boleh menghasilkan pelbagai gaya rambut dan sesuai dengan rambut anda walau apa pun teksturnya. Terdapat pelbagai pilihan berus bulat, semuanya melembut dan menstrukturkan rambut, menambah ketebalan dan malah, mengeritingkan rambut anda.

 • 4

  Berus Logam:

  Berus Logam sesuai untuk memberikan sentuhan terakhir kepada rambut ikal anda. Berus ini tentunya dapat mencantikkan gaya rambut ikal, tetapi jangan gunakannya ketika rambut basah kerana ia boleh menyebabkan rambut putus. Ia juga boleh menambahkan ketinggian pada akar dan menambahkan ketebalan pada rambut ikal anda.

 

Memandangkan kini anda telah ketahui jenis berus rambut apa yang sesuai dengan gaya rambut mana, pastikan anda dapatkan berus yang betul sebelum menggayakan rambut anda untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Jangan dera rambut anda dengan berus yang salah! Gunakan berus yang betul dan tambahkan faktor wow itu kepada rambut anda!